dijous, 30 de desembre del 2010

La caverna


Tertúlia del club de lectura

La caverna, de José Saramago
Trobada: 22/11/2010
Valoració mitjana: 3.7 (6 màxim)

La tertúlia ha comptat amb la participació d’Agnès Toda, becària predoctoral del Departament de Filologia Catalana a la URV, que ha parlat de la vida i l’obra d’aquest autor, premiat amb el Premi Nobel.

La conversa ha girat al voltant d’un guió, preparat en Power point per la convidada , que ens ha servit per remarcar alguns textos, recordar aspectes diversos de la lectura com la manera en que està escrita l’obra o dibuixats els personatges. També per anar situant les diverses referències filosòfiques: el mite de la caverna de Plató o les vinculacions amb el moviment existencialista.

Hi ha hagut diversos aspectes que han generat més polèmica com per exemple el paper tradicional atorgat a la dona, la confrontació entre un suposat progrés (el que propicia aquell gran centre on ho trobes tot i no t’has de preocupar per res) i la forma de vida més tradicional (el valor del treball propi i artesà, les relacions personals entre familiars i veïns, etc). Tampoc hi ha hagut acord a l’hora de decidir si era una obra optimista o pessimista, però si en valorar com a personatge més entranyable el gos, Trobat o Encontrado, en funció de si hem llegit l’obra en català o en castellà.