dimarts, 16 de febrer del 2010

Sherlock Holmes


Doyle Sir, Arthur Conan. El Detectiu Sherlock Holmes. Barcelona: L'Atzar 1982-1988

Sir Arthur Conan Doyle va nèixer a Edimburg el 1859 i va morir el 1930. Va estudiar medicina i va exercir com a metge, combinant aquesta professió amb la d’escriptor fins que li va arribar l’èxit literari. Va conrear gèneres diversos: novel·la històrica, d’aventures, de ciència-ficció, contes de misteri i també d’espiritisme.


El personatge que li va donar la fama i que continua sent un referent és el del detectiu Sherlock Holmes, protagonista d'una sèrie de 4 novel·les i 56 relats, publicats en la seva majoria a The Strand Magazine.


Sherlock Holmes és el prototip d'investigador cerebral, que dedueix a partir de les pistes trobades a l’escena del crim i que influirà en tota la narrativa policial posterior. L’acompanya, en la majoria dels casos, el doctor Watson, que també és qui ens narra les seves aventures; tots dos viuen al número 221 de Baker Street, a Londres. El seu enemic, que també compta amb unes extraordinàries facultats intel·lectuals, és el professor Moriarty, que intenta matar-lo a la cascada de Reichenbach. Ha estat dut moltes vegades al cinema i al teatre i també apareix a novel·les, relats, còmics, dibuixos animats i sèries de televisió, amb els més diversos graus de fidelitat a l'esperit del personatge que és ja tot una icona de la cultura popular.


A continuació en teniu un tastet:

“Sherlock Holmes tancà els ulls, posà els colzes sobre els braços de la butaca i ajuntà els extrems dels dits. La lògica ideal, digué, consisteix a deduir, a partir del coneixement que hom té d’un fet i de tots els seus detalls, els esdeveniments que el precediren i també aquells que es poden presentar com a conseqüències.”


Enllaços recomanats: