dimecres, 7 de juliol del 2010

El Temps de les cireres

Tertúlia del club de lectura
El temps de les cireres, de Montserrat Roig
Trobada: 28/05/2010
Valoració mitjana: 4.2 (6 màxim)

La tertúlia ha comptat amb la participació de Montserrat Palau, professora de la URV, que ha fet una breu introducció a la vida i l’obra de Montserrat Roig, destacant tant el seu aspecte més literari com la seva actitud vital.

De la lectura hem destacat que és una novel·la de fugida i de retorn marcada per 2 moment polítics especialment tensos: les morts de Grimau i de Puig Antich; també que tot i ser una obra coral hi ha un narrador que ho va trenant tot i que les cites que donen entrada als diferents capítols tenen molt a veure amb el que s’hi explicarà.
,
Entre els personatges femenins destacar l’Harmonia Carreres, que és la traducció literària de Ma. Aurèlia Capmany, amb la que Montserrat roig havia tingut una relació de mestratge fins que la seva diferent visió del feminisme les va separar. Ma Aurèlia Capmany era partidària del feminisme de la igualtat mentre que Montserrat Roig era partidària del feminisme de la diferència.

A part d’analitzar els personatges també s’ha analitzat la història de Barcelona i de Catalunya que s’hi explica i aquí és on s’ha generat més dissensió ja que hi ha hagut opinions diverses: no es retrata prou els moviment polítics i socials i s’emfasitza massa en la burgesia barcelonina, a la qual pertanyia l’autora.

Durant la conversa Montserrat Palau ens ha recomanat d’altres obres de Montserrat Roig, que servirien per enriquir el fris que ens proposa, donant a conèixer més detalls sobre les protagonistes femenines: Molta roba i poc sabó; Ramona adéu i L’hora violeta.

Han assistit 11 persones, i la durada ha estat d’1 hora i 15 minuts.
L’acte ha comptat amb la col·laboració de l’Antena del coneixement de la URV.

Per saber-ne més:




1 comentari:

maria pilar ha dit...

M'ha agradat força aquest llibre de la Roig. No fa massa que li vaig llegir "L'agulla daurada" i se'm va fer pesadet. En llegiré més d'aquesta autora (si Déu vol).