dimecres, 7 de juliol del 2010

Firmin

Tertúlia del club de lectura

Firmin, de Sam Savage
Trobada: 18/06/2010
Valoració mitjana: 3.7 (6 màxim)

La tertúlia ha comptat amb la participació de Mónica López, professora de la URV, que ha fet una breu introducció a la vida de l’autor, que va exercir la docència com a professor de Filosofia i que quan es va jubilar, va optar per dedicar-se a treballs més manuals, com la pesca o la reparació de bicicletes. L’èxit li va arribar a la vellesa i amb aquest obra, d’argument força original.

De la lectura hem destacat que és una novel·la farcida de referències literàries i cinematogràfiques, vinculades a la cultura anglosaxona, i que de vegades ens perdem detalls pel propi desconeixement d’aquesta cultura, que tot i que ens arriba pel seu potent màrqueting no és ben bé la nostra.

El protagonista, una rata, tot i que força humanitzada, sembla predestinat al fracàs: és el 13 fill d’una mare alcohòlica que no té cap cura dels seus fills; els seus germans se’n desempalleguen tant com poden i ell sembla que no hi tingui res en comú, excepte l’aparença física. El fet de ser una rata també fa que la veiem com un símbol de tot allò que deixem de banda, que trobem reprovable.

Les cites que donen entrada als diferents capítols també ens anuncien aquesta barreja de somni i realitat que sembla amarar tota la novel·la, així com del dolor per ser diferents i no trobar en ningú allò que necessitem per enfortir el nostre esperit, per compartir inquietuds i sentiments.

Durant la conversa han sorgit noms d’altres lectures protagonitzades per animals: La revolta dels animals, de G. Orwell, o Las Ovejas de Glennkill, de L. Swann, que també trobareu a la biblioteca.

Han assistit 16 persones, i la durada ha estat d’1 hora i 20 minuts.
L’acte ha comptat amb la col·laboració de l’Antena del coneixement de la URV.

Per saber-ne més:

2 comentaris:

maria pilar ha dit...

Com vaig dir en el seu moment, no he gaudit de la lectura del llibre perquè el personatge principal em fa fàstic. Potser si el protagonista hagués estat una mosca o qualsevol altre animal m'hagués sentit més identificada amb els sentiments de la pobra bèstia. Segueixo dient que prefereixo cent vegades més el llibre d'Orwell, tot i que el caràcter d'algun dels seus personatges sigui més fastigós que les rates.

Anònim ha dit...

Hola ma Pilar, comparteixo amb tu la preferència per l'obra d'Orwell. No crec que sigui exactament pel personatge protagonista però tampoc m'ha acabat d'enganxar.
Rosa Ma