dilluns, 18 d’octubre del 2010

Quan els llibres són ART
Roberto Innocenti és un il·lustrador italià, nascut el 1940. És autodidacta en el dibuix i s’ha dedicat a l’animació i al cartellisme abans d’assolir l’èxit com a il·lustrador d’àlbums, que per la seva bellesa són recomanables per a tots els públics i edats.

Les seves il·lustracions es caracteritzen per la seva exhaustivitat i la finor del traç, a més d’amagar un important treball de documentació històrica. Són com fotografies que recullen tots els detalls i intensitat del moment, sense deixar de banda els personatges aparentment secundaris, als quals dóna també la seva part de protagonisme.

Avui us vull parlar de dues de les seves obres, les que podeu trobar a la biblioteca:
ZEE, Ruth Vander. La historia de Erika. Pontevedra : Kalandraka, 2007
Aquest àlbum, narrat en primera persona, per la pròpia protagonista, ens explica uns fets tràgics: el trasllat en tren d’un grup de jueus cap al camp d’extermini, i com enmig de tant dolor hi ha un lloc per a la tendresa i l’esperança. Les il·lustracions semblem fotos velles, en blanc i negre, tot i que petits tocs de color subratllen la importància de determinats objectes o figures. El color serà el que obrirà i tancarà el llibre en una il·lustració esplèndida i plena de detalls.

LEWIS, J. Patrick. La casa. [Sant Cugat del Vallès] : Símbol, 2010
En aquest àlbum, Innocenti il·lustra un text que dóna la veu i el protagonisme de la història a una casa, construïda el 1656, abandonada posteriorment i redescoberta el 1900. És a partir de petits textos, gairebé poemes, que donen l’entrada a la il·lustració en doble pàgina, que anirem descobrint les vicissituds de la casa i dels seus habitants; veurem en definitiva el pas del temps i la història, fins i tot la més quotidiana, que convertiran la casa en un testimoni dels fets del segle XX: la fam , les guerres, els refugiats, els soldats, l’emigració, etc.


I si voleu veure el Roberto Innocenti en acció aneu a:
http://libiblios.blogspot.com/2010/05/roberto-innocenti-en-accio.html